OMGEVING

theehuisje
Bolwerken

In de 15de eeuw kreeg Franeker stadsrechten. Dit betekende dat Franeker een verdedigingsmuur om de stad mocht bouwen.

Zo konden de mensen zich voortaan beter verdedigen tegen vijanden. In Franeker zijn nog een aantal van deze bolwerken bewaard gebleven. Ze zijn zeker de moeite waard om eens een wandeling over te maken.

Geniet ook van de Theehuisjes, het Geuzengat en de pleziervaart. Het Geuzengat? Ja dat is een oude doorgang, om in vroeg’re tijden ongezien de stad  in en uit te komen – buiten de Stadspoorten om.

In 2016 is hij gerestaureerd. Neem maar eens een kijkje! En wat let u: na deze wandeling is de binnenstad is zó weer gevonden!

Ontdekkingstocht per fiets

Ja, het is waar: in Friesland waait het altijd. Nou ja, dat valt eigenlijk wel mee. U zult ontdekken hoe leuk het is om Noordwest Friesland per fiets te verkennen!

Kom genieten van de open en weidse landschappen. Fietsen door verstilde dorpjes, waar iedereen elkaar nog gewoon groet. Langs oude terpen en over soms vergeten dijken…

Er zijn zoveel mooie routes via het fietsknooppunten netwerk. Neem bijvoorbeeld het pontje op Keimpetille, bemand door enthousiaste vrijwilligers – zo’n leuke belevenis! Of fiets eens via een alternatieve route naar de oude zeehavens van Harlingen.

Alle routes liggen voor u klaar in It Molehûs!

harlingen
leeuwarden
Cultuur & culinair in Leeuwarden

Neem eens een dagje de trein en verken Friesland’s hoofdstad Leeuwarden. Begin bijvoorbeeld met een bezoek aan het Fries Museum, Natuurmuseum Fryslân of Keramiekmuseum Princessehof.

Of bewonder het standbeeld van Mata Hari, de in Parijs zo beroemd geworden danseres (ze werd in Leeuwarden geboren!). Ook van M.C. Escher, de wereldberoemde “wiskundige” kunstenaar en geboren Leeuwarder, zijn in de stad verschillende verwijzingen te vinden. Laat u inspireren door de soms verrassende winkels en sluit uw dag af met een diner in een van de vele gezellige eetgelegenheden die Leeuwarden u biedt.

Er te veel zien en te beleven. Leeuwarden is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018!

Theeschenkerij in Peins

Een bezoek aan de Theetuin van Joris en Janny Viëtor in Peins, u zult het niet gauw vergeten. De tuin is met liefde en passie aangelegd, met overal mooie en verrassende elementen.

Ervaar hier stilte, rust en gastvrijheid… En ontspan in de Theeschenkerij met thee of koffie en  -vaak eigengemaakte- lekkernijen op tafel.

theeschenkerij
dijkstraat franeker
Dijkstraat, Franeker

Onze vakantiewoning is aan de Dijkstraat gelegen. Wat is er nóg leuker dan ’s ochtends de Dijkstraat in te lopen voor een krantje?

Even binnen wippen bij Bakkerij Schaafsma voor verse croissants! En je kunt daar heerlijke –typisch Friese- oranjekoek kopen voor later bij de koffie!

Vergeet ook Slagerij Emile Terpstra niet, met zijn lekkere lever- en droge worst! Zo kán uw dag niet meer stuk!

Nauta’s botenverhuur

Een warme zomerdag vraagt om een ontspannend tochtje over de Friese wateren. Ervaar Franeker en haar omgeving dan vanuit een heel andere invalshoek. Passeer het Elfsteden bruggetje langs de imposante Bolwerken. Of vaar een stukje Elfstedenroute via de Dongjumervaart en geniet van het landschap met haar verrassende dorpjes.

De boten van Nauta liggen aangemeerd bij Hotel Stadsherberg.
U loopt er al in twee minuten naartoe!

Eise Eisinga Museum
Eise Eisinga’s planetarium

Aan het plafond van een grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. De hoogbegaafde Eise Eisinga bouwde deze machine. Eise mocht niet naar het gymnasium, maar moest zijn vader helpen als wolkammer.

Tijdens de snipperuurtjes onderwees hij zichzelf in wiskunde en astronomie, in de Franeker Akademie. Toen in 1774 vier planeten samen op één lijn kwamen te staan, werden Eises tijdsgenoten bang. In de 18de eeuw bestond er namelijk nog veel onbegrip en bijgeloof. Om te laten zien wat er gebeurde bouwde Eisinga een planetarium. In zijn woonkamer.

Van 1774 tot 1781 bouwde hij aan deze machine, tijdens vele nachtelijke uren na zijn werk, wanneer zijn vrouw en kinderen sliepen. Boven het plafond zorgen talloze houten tandwielen er nu al eeuwen lang voor dat de toen bekende planeten in de woonkamer beneden hun baan beschrijven.

Culinair in Franeker

Franeker kent verscheidene goede restaurants. En u kunt ze allemaal bereiken met een kleine wandeling.

We raden De Stadsherberg aan: ze hebben een goede kaart met tafels in hun gezellige serre – en met mooi weer op het terras aan het water.

Een andere tip is Hotel de Doelen: een klassiek ingericht hotel met restaurant, gelegen in Franekers centrum.

Restaurant De Grillerije, ook in het centrum, is erg gewild onder onze gasten. “Dat verwacht je niet in Franeker”, merkte een gast eens op. En gelijk had hij: de Bourgondische stijl en de enthousiaste ontvangst zullen u zeker welbehagen.

Restaurant Poort van Franeker is gezellig, eenvoudig en niet duur. En natuurlijk: er zijn twee Chinese Restaurants en drie Pizzeria’s.

stadsherberg